ART ON THE MOVE”

Изкуството в действие


В този проект за училищни партньорства по програма Коменски участват пет страни :
ИСПАНИЯ, АНГЛИЯ, ФИНЛАНДИЯ, ПОЛША И БЪЛГАРИЯ!
Нека да научим повече за нашите нови приятели!

ИСПАНИЯ

RAMON MACIP - DOLORS GRANÉS

„В училището учат деца от 3 до 12 години. Това е едно доста добре структурирано училище и ние ще стартираме работата по проекта с цялото училище, без да се подбират учениците.Те са в общооразователни паралелки, с различно ниво на знания и различна мотивация. Родителите са от средната класа. Повечето са работници във фабрики и заводи и имат малко време да се грижат или да помагат на децата си. Има някои ученици със специфични нужди и около 10% от учениците са деца на имигранти. Има и известен брой ученици, застрашени от социална изолация, но ние бихме искали да се включат всички ученици по един и същи начин.
С полското училище си сътрудничим през последните две години, като партньори в е-Twinning. Нашите резултати са отлични (3 Европейски знака за качество, а също и една испанска национална награда). Бихме искали да споделим опита си с другите партньори, тъй като това е първият ни проект по европейската програма Коменски.. Е-Twinning платформата ни помогна да намерим нови партньори. Нашето училище също така работи по "експериментален план за изучаване на Чужди езици ", който започна през септември 2008 година.”
За повече информация посетете: http://www.xtec.cat/ceipgranes


АНГЛИЯ

St Vincent's Catholic Primary School
„В английското училище учат деца от 3 до 11 години. Всички ученици на възраст от 7 до 11години, започват да учат испански език, но ние сме все още в самото начало. Това е първият ни проект по програма Коменски и ние очакваме с нетърпение да опознаем нашите партньори, да научим много повече за другите училища и държави. Училището "Сейнт Винсент" е в центъра на Бирмингам. и е доста многонационално. В момента има много ученици от Пакистан, Карибския регион и Африка, а също и няколко от Източна Европа. Учениците ни говорят много езици, включително френски, урду, португалски и редица африкански езици. Повечето от нашите ученици не разполагат с възможността да пътуват и ние очакваме с нетърпение да доведем Европа в класната стая!”
За повече информация посетете: http://www.stvincnt.bham.sch.uk

ФИНЛАНДИЯ

JÄRVIKYLÄN KOULU

„Järvikylän koulu е малко селско училище в северната част на Финландия. В момента има 52 ученици и 3 учители. Ние сме основно училище и възрастта на учениците е от 7 до 12 години. Нашето училище е специализирано -технологично образование и музика. Започваме да учим английски език в трети клас. Този проект по програма Коменски е първият за нас. Той може да ни даде възможност за изграждане на чувство за принадлежат към една голяма общност. Нашите ученици имат силна идентичност към собственото си малко селище и чрез този проект те ще се научат да имат по-добро разбиране за културата на другите европейски народи.”

За повече информация посетете: http://www.nivala.fi/jarvikylankoulu
ПОЛША

Zespół Szkół nº 2

Zespół Szkół № 2 е в Czerwionka-Leszczyny. Училището обединява две училища. Има още един директор, а двете училища са ОУ и СОУ наричано още Gimnasium. Има около 200 ученици в средното и около 300 в основното училище. В нашето училище преподават около 30 учители. Това е едно много хубаво училище с приятна атмосфера. Ние работим по е-Twinning проекти от 2-3 години. Нашият първи и прекрасен партньор е добре познатото на всички училище на Кристина. Оттогава още няколко учители участват в подобни проекти и те станаха много популярни сред учениците и преподавателите. Ние се партньори по "Коменски" с италианско училище, което е много хубаво изживяване!”

За повече информация посетете: http://www.zs2czerwionka.szkolnastrona.pl„Изкуството в действие” - нашата дейностСептември, 2009

Уважаеми ученици, родители и колеги! Поставяме началото на един нов проект по програма Коменски! Наши партньори са училища от Кардедеу, Испания; Нивала, Финландия; Бирмингам, Англия и Червонка Лешчини,Полша. Да си пожелаем много приятни изживявания!

Първата година на проекта

„Изкуство чрез природата, нашите чувства,нашият дом, семейство и училище- част от живота, която сами създаваме и придобиваме опит”

Планът на проекта, който създадохме съвместно,е конструиран по такъв начин, че да ангажира нашите ученици и учители за постоянно сътрудничество. Този проект е ясно разделено на две части: В първата част, всеки месец, ще работим заедно по една и съща задача (запис на песен от всички страни, актуализиране на нашия сайт, изготвяне на брошура, календар, подготвяне на сергии с ръчно изработени накити във всички училища, организиране на дни на страните-партньори и т.н.) Вторият раздел ще ни помогне опознаем други култури(на страните-партньори). Месец по месец, във връзка с нашите национални празници, всеки от нас ще представи своята култура, традиции и обичаи, винаги посредством изкуството.

Октомври, 2009

Започна подготовката на презентации за нашето училище, нашия град и страна. Учениците с голямо удоволствие подбират материалите и снимките, с които да запознаят нашите нови приятели.

Wiki страницата е факт! Надяваме се и бихме искали да бъде място, където да се споделят мечти и начини на мислене, място за откриване на нови приятели, с които нашите ученици да работят и да споделят нови преживявания. Или казано по друг начин, пространство, което да ни обединява и да ни накара да осъзнаем, че сме част от много по-голяма и разнообразна общност, наречена Европа.

Създадохме лого за нашия проект, с една и съща техника във всички училища. (цветни моливи или флумастери). Вече можете да гласувате за най-добрите според вас идеи!

В навечерието на празника „Вси светии” имахме Конкурс за направа на тиквен фенер във всички училища. (празненствата се организират във всички училища едновременно). Нашияг щанд допълни невероятната ни творческа изложба „Даровете на есента”.

Ноември 2009

Вече се срещнахме с нашите нови приятели - партньори в Кардедеу, Испания. Преживяхме заедно незабравими моменти. Децата, които бяха в екипа има какво да ви разкажат! Попитайте ги!

Публикувахме статия за нашия проект в местен вестник. Имахме и радио предаване за нашата първа съвместна среща.

Декември 2009

Нашите ученици показаха, че могат да ви приготвят вкусен шаран за Никулден! Уверете се сами от презентацията!

Вече може да видите победителите в конкурса за лого на проекта. Ние също сме сред първите 5! Прекрасно, нали!

Започна подготовката на училищен пазар с ръчно изработени украшения за Коледа и Нова година. Изпратихме на нащите партньори новогодишни картички с пожелания и подаръци. Можете да видите PowerPoint презентации за традициите на Коледните празници от всички училища. Записът на коледната песен "Тиха нощ" на всички партньорски езици звучи красиво, нали!!!

Януари 2010 г

"Сезоните в изкуството – Зима”. Учениците създадоха творби на изкуството, вдъхновени от сезона Зима. Изработиха маски, свързани с Карнавални шествия в различните страни. Ние направихме Кукерски маски.

”Ден на баба и дядо” - среща в училище, която показа отново Важността на семейството! Презентациите говорят сами за себе си!

Февруари 2010

Изработването на картички за Свети Валентин беше приятно предизвикателство за нашите творци.

С още по-голям ентусиазъм и любов направихме мартенички за нашите приятели! Презентацията за този типичен български празник ще ги запознае с още нещо уникално в нашите традиции и култура!

Март 2010

Още една незабравима среща между приятели в Бирмингам! Много нови неща научихме и видяхме и за образователната система, и за начина на живот! Вижте презентацията!

Пролет идва” – карнавал с маски! Този ден беше невероятен празник на творчеството и красотата! Можете да се уверите сами от снимките!

Април 2010

Беше трудно да изберем кои от изработените великденски украси да изпратим на новите си приятели. Във всяка една беше вложено много старание и творчество!

Май 2010

Започва месеца на училище сред природота – т.нар. „Зелени училища”. Очакваме рисунки, които да качим на Wiki страницата.

Юни 2010

Рисунки - "Сезоните в изкуството – Лято". С това завършваме първата година от проекта. Искрени пожелания за щасливо и ползотворно лято от нашия екип!!!

Септември 2010

Втората година на проекта

„Изкуство и култура през годините - национално наследство”

Започнахме втората година на нашето сътрудничество с отпразнуване на първия рожден ден на нашето приятелство! Изпратихме и получихме много мили пожелания! Страхотно преживяване!
„Ваканционни спомени” – това беше новата задача, по която работихме - фото-конкурс за това, как децата са прекарали ваканцията.

Направихме презентации за първия учебен ден във всички училища –партньори. И така научихме още нещо за приятелите си.

Във връзка с деня европейските езици организирахме конкурс- научихме и записахме пет изречения и учтиви фрази на езика на партньорите. По-малките участници направиха рисунки по тях. Сега ще чакаме резултата от вота. Но всички мислим, че победителят е един – приятелството!!!

Октомври 2010

Нашата Wiki страница вече има "chatroom" и "преводач"! Идеята ни е, че децата могат да комуникират също тук за работата им по проекта. Разбира се, че основният език за комуникация е... английски, но могат да научат и някои думи и фрази на езиците на партньорите, нали?! J
В училище тече трескава подготовка за новата ни среща! Като домакини ни се иска да направим престоя на нашите приятели незабравим, да ги потопим в атмосферата на нашето ежедневие и да успеем да им покажем колкото се може повече от нашия бит и култура, от красотите на нашия регион!

Ноември 2010

Имахме две основни задачи, по които работихме:
- Ден на МУЗИКАТА – запис на песни, които се пеят от всички / Национален химн
- Ден на Испания – както този, така и следващите дни, посветени на страните-партньори, и най-вече подготовката за тях ще е своеобразен начин да покажем и научим още нещо един за друг!

Декември 2010

Направихме типични фенери, използвайки техника на работа с цветна хартия или стъклена мозайка.
Направихме и изпратихме коледни кракери за партньорите (във всеки поставихме малък подарък-изненада!)

Изработихме картички с пожелания за весели и щастливи празници!
Весели празници на всички!!! JJJ

Януари 2011

Можете да видите от презентациите какви добри готвачи сме! Всяка страна избра типично ястие и изпрати типичните продукти и подправки. Най-хубав беше финала – похапването! Заслужаваше си труда, повярвайте!

Подготвихме презентации за известни личности и изобретения в партньорските страни. Очакваме коментарина работата!

Ден на Полша

Февруари 2011

Този месец е месец на живописа. Изготвихме презентации за известни художници (живопис в стила на определени художествени течения). По-късно предизвикателството ще е да рисуваме като тях! Има много талантливи деца! Ще се убедите сами!
Вече може да посетите и „галерията” с картини на учениците на тема „Регионални традиции”.

Ден на Финландия

Март 2011

Месец на паметниците на културата и известните сгради. За тази цел избрахме и изработихме мини версии (макети) на сгради от родните места на нашите приятели. Вижте презентациите!

Април 2011

Международен ден на книгата – Започнахме работа по 5 приказки и 5 легенди. Първите две страници на всяка приказка бяха измислени и илюстрирани от всяка страна-партньор. След това беше продължена от другите партньори. Ние илюстрирахме и написахме:

ü 3 и 4 стр. на приказката от Англия

ü 5 и 6 стр. на приказката от Полша

ü 7 и 8 стр. на приказката от Испания

ü 9 и 10 стр. на приказката от Финландия

Легендите бяха избрани и написани от всяка страна и всеки партньор илюстрира по две страници съобразно текста. Ние илюстрирахме:

ü 3 и 4 стр. на легендата от Англия

ü 5 и 6 стр. на легендата от Финландия

ü 7 и 8 стр. на легендата от Полша

ü 9 и 10 стр. на легендата от Испания

Крайният резултат ще можете да видите в края на месец април или началото на май! Много ще ви хареса това, което са сътворили вашите деца! Убедени сме!

Ден на Великобритания

За финалната среща по проекта през м. май изработихме сами подаръци за нашите приятели. Децата изплетоха много гривнички и ключодържатели като символ на искрено и трайно приятелство! “Friends 4ever!” е най-често срещания надпис на саморъчно изработените подаръци!

Май 2011

Месец на танците и музиката!
Нашите задачи:

ü Традиционни танци- заснемане/ изпълнение на народни танци от другите страни.

ü Песен за довиждане, изпята от всички страни-партньори - “We are the World”!

Юни 2011

Проектът Коменски е почти завършен. Честно казано, малко ни е тъжно... Не забравяйте, че цели две години сме работили заедно, общували, споделяли...

Сега подготвяме филм „Good Bye” от всички ученици и преподаватели на езика на партньора. Трудно е да изразим с думи това, което сме изживяли, своите чувства...

Но... всяко начало си има и край!

Приятелството остава! И то със сигурност ще е безкрай!

JJJJJ